PISKAVICOM protiv KORONA-VIRUSA

Piskavica („grčko sjeme“, „fenugrek“), latinskog imena Trigonella foenum graecum L., iz biljne porodice Fabaceae, porijeklom iz Indije, udomaćena u zemljama Sredozemlja, je biljna vrsta žutih cvjetova, visine do 2 pedlja u uzgoju, poput visoke žute djeteline. Cvjeta od svibnja do srpnja, plodovi su duge, uske, zavinute mahune s 10 do 20 vrlo tvrdih smeđe-crvenih sjemenki, intenzivnog mirisa na sir s mirodijama.

Načini primjene: a) za topli oblog treba napraviti gustu pastu od brašna sjemena piskavice i maslinovog ulja (ili s vodom ili čajem od cvjetova smilja, kamilice, origana) kod različitih ekcema, čireva, ljuskave kože, podljeva krvi, upale limfnih čvorova, gljivica na koži, zatvorenih rana od vena na nozi, bolnih zglobova i različitih oteklina;

b) kao začin koristi se 3 puta dnevno po 1 čajna žlica brašna sjemena piskavice, zamiješano u tanjur toplog (ne vrućeg) jela ili u čašu soka ili jogurta za održavanje imuniteta, kod kroničnog umora i opće slabosti;

c) kao začin treba uzimati 3 puta dnevno po 2 čajne žlice kod bakterijskih bolesti dišnog, probavnog i urinarnog trakta i KOPB;

d) kao začin treba uzimati 3 puta dnevno po 3 čajne žlice kod tuberkuloze pluća i virusnih bolesti (korona virusi, hepatitisi, mononukleoza, herpesi itd.)

Napomena: u glavu električnog mlinca za kavu staviti 5 jušnih žlica (60-70 grama) sjemena piskavice, mljeti bar 2 minute (4 puta po pola minute) i dobiveno brašno piskavice čuvati u dobro zatvorenoj staklenki, na tamnom i hladnom mjestu. (Ne samljeti sve odjednom jer hlapi!) Zdravlje i dug život želi Vam Željko Sobotka iz EKOHERBALIA d.o.o. Zagreb, www.ekoherbalia.hr, tel.01/4617-004 i Biljni centar, Zvonimirova 71, tel.01/4650-329.